Ir al contenido principal

Шапка-Човешкият мозъкМозъкът е най-големият орган на централната нервна система и е част от контролния център на цялото тяло. Той е отговорен и за мисълта,паметта, емоциите, речта....Мозъкът е защитен от костите на черепа в предната и горната част на черепната кухина,където е заобиколен от церебрална течност.

Мозъчни полукълба: една от най-известните части на мозъка; дясно и ляво полукълбо на мозъка. Те са съставени от мозъчна кора, която е разделена на четири лоба;фронтален,париетален,тилен и темпорален или също наричан временен.


Мозъчни лобове:

Фронтален лоб, той се намира в предната част на мозъка и е отговорен за контролирането на личността,творчески и абстрактни мисли ,контролиране и доброволни движения на мускулите.Благодарение на него можем да извършваме няколко неща едновременно. Той е "контролния панел" на нашата личност и способността ни да общуваме. Лявото полукълбо на фронталния лоб контролира дясната част на тялото и обратното.


  • Париетален лоб, намира се в средната част на мозъка. Основните му функции са да получава усещания като студ и топлина и баланс на тялото. Друга от основните функции е да се получи и обработи сензорна информация от всички краища на тялото. Помагани да определим местоположението ни.

  • Тилен лоб, намира се в задната част на мозъка и отговаря за обработката на изображения, зрението и формирането на мисли.

  • Темпорален или временен лоб, намира се на височината на ушите,той отговаря за слуховото,езиковото,емоционалното възприятие, памет ,разпознаване на лица,емоционални отговори.


  • Двигателна кора, отговаря за планирането,контрола и изпълнение на доброволните двигателни функции.
  • Сензорна кора, нейната функция е да приема и обработва сетивни сигнали на тялото. Позволява ни да използваме петте си сетива.
  • Малкият мозък, тясно свързан с вестибуларния апарат и активно участва в поддържането на равновесието.

Всички идеи от този блог са тествани. Може да намерите шаблона за изработката на тази чудесна шапка-мозък с която децата ще научат и възприемат всичко с лекота.Comentarios

Entradas populares de este blog

Ден на водата.

22 март е световен ден на водата, по тази причина реших да ви зарадвам с интересни материали. Нека да се научим да ценим водата. Песен за водата  https://www.youtube.com/watch?v=T3MAlQleT3I

Картичка саксия.

Лесна картичка, която децата само да направят за мама! https://www.youtube.com/watch?v=r7JSR2AyoWg&feature=youtu.be Ако търсите красив подарък за деня на майката, който да направите с децата, ето и идеята за картичка за мама. Тази картичка във формата на саксия ще зарадва баба или мама за 8-ми март или може да я използвате всеки един ден за да покажете на специален за вас човек, колко го обичате. Денят на майката е идеалният ден, поглезете мама с любимите неща. Обичам да правя картички с цветя. Те са пъстър и красив начин да се наслаждавам на цветя, без да се налага да ги изхвърля защото те никога не  увяхват. Необходими материали: Шаблон за изработка на картичката.  Цветна хартия или картон в цвят по избор. Лепило. Панделки. Перфоратор. Ножица. Инструкции: Разпечатайте шаблона или го копирайте върху избраната от вас хартия. С помощта на перфоратор направете две дупки на саксията. Направете цветята, всяко цвете е от 3

Кръговрат на водата.

ЗАЩО ВАЛИ ДЪЖД? Облаците в небето са миниатюрни водни капчици, издигнали се във въздуха, когато Слънцето е загряло водната повърхност. Капчиците стават стават все по-големи и по-тежки,като накрая падат на земята под формата на дъжд.  Водата се стича  във водните басейни. Това пътешествие се нарича кръговрат на водата. 1.Изпаренията. Слънцето загрява водната повърхност и от нея се отделя невидима водна пара,която се издига във въздуха. Там тя се охлажда и образува милиони миниатюрни капчици,които оформят облаци. 2. Облаци в небето. Ветровете придвижват облаците в небето.Когато те попаднат в по-студен въздух,водните капчици започват да се сливат в по-тежки дъждовни капки. 3.Валежи. Когато водните капчици станат прекалено големи и тежки,те падат под формата на дъжд. 4.Реките. Водата се влива в потоци и реки,които текат по склоновете на планините и надолу в равнините. Някой реки завършват пътя си в езера,а други стигат чак до морето или океана,където водния цикъл започва отново. Може да ми