Ir al contenido principal

Шапка-Човешкият мозъкМозъкът е най-големият орган на централната нервна система и е част от контролния център на цялото тяло. Той е отговорен и за мисълта,паметта, емоциите, речта....Мозъкът е защитен от костите на черепа в предната и горната част на черепната кухина,където е заобиколен от церебрална течност.

Мозъчни полукълба: една от най-известните части на мозъка; дясно и ляво полукълбо на мозъка. Те са съставени от мозъчна кора, която е разделена на четири лоба;фронтален,париетален,тилен и темпорален или също наричан временен.


Мозъчни лобове:

Фронтален лоб, той се намира в предната част на мозъка и е отговорен за контролирането на личността,творчески и абстрактни мисли ,контролиране и доброволни движения на мускулите.Благодарение на него можем да извършваме няколко неща едновременно. Той е "контролния панел" на нашата личност и способността ни да общуваме. Лявото полукълбо на фронталния лоб контролира дясната част на тялото и обратното.


  • Париетален лоб, намира се в средната част на мозъка. Основните му функции са да получава усещания като студ и топлина и баланс на тялото. Друга от основните функции е да се получи и обработи сензорна информация от всички краища на тялото. Помагани да определим местоположението ни.

  • Тилен лоб, намира се в задната част на мозъка и отговаря за обработката на изображения, зрението и формирането на мисли.

  • Темпорален или временен лоб, намира се на височината на ушите,той отговаря за слуховото,езиковото,емоционалното възприятие, памет ,разпознаване на лица,емоционални отговори.


  • Двигателна кора, отговаря за планирането,контрола и изпълнение на доброволните двигателни функции.
  • Сензорна кора, нейната функция е да приема и обработва сетивни сигнали на тялото. Позволява ни да използваме петте си сетива.
  • Малкият мозък, тясно свързан с вестибуларния апарат и активно участва в поддържането на равновесието.

Всички идеи от този блог са тествани. Може да намерите шаблона за изработката на тази чудесна шапка-мозък с която децата ще научат и възприемат всичко с лекота.Comentarios

Entradas populares de este blog

Човешките сетива

Човешкото тяло има пет основни сетива - зрение, обоняние, вкус, слух и осезание. ОБОНЯНИЕ Обонянието е едно от петте сетива - за мирис. Състои се от способността да се определят веществата по тяхната миризма. Това възприятие се получава благодарение на рецепторни клетки, разположени в носовата кухина, които след това по обонятелните нерви се предават в обонятелния център на мозъка. ОСЕЗАНИЕ Благодарение на кожата възприемаме сетивото за допир. Кожата покрива цялото ни тяло и има хиляди малки нерви, които могат да усещат температура, допир и натиск. Тези малки нервни окончания са концентрирани в областта на пръстите и устните и за това чувствителността е тези зони е по-голяма. ВКУС Основният орган, който участва във възприемането на вкуса, е езика. Той е покрит с вкусови рецептори. Чрез вкусовите рецептори разпознаваме вкусовете на храната.  Езикът има няколко различни вкусови зони. Зрение Зрението е едно от най-развитите ни сетива. Благодарение на очите интерпретираме информация за све

Аз познавам часовника + шаблони!

 Познаването на часовника е много важно умение в живота на едно дете.Познаването на часовника кара децата да се чувстват по-големи и самостоятелни.  Преди да започнем с ученето на часовника и часа , е необходимо децата да имат някои определени знания за да може да разберат и осъзнаят какво точно ни показва часовника. - Детето трябва да може да брои до 60. -Трябва да разбере понятието време и как се измерва то. - Трябва да знае периодите, на които е разделено времето : дни,седмици, месеци,сезони... Всяко дете следва своя ритъм, но децата няма да са готови да научат да познават часовника преди 5 или 6 годишна възраст. 1.Основни понятия. Денят е разделен на 24 часа. Всеки час е разделен на 60 минути, а всяка минута на 60 секунди. 2.Часовника е инструмент, с който измерваме времето.Състои се от  циферблат , на който са наредени числата от 1 до 12, Малка стрелка,която показва часа. Голяма стрелка която показва минутите. 3.Когато стрелката за минутите е на числото 12 е точен час. 4.Когато ст

Книги за лятната ваканция от 1 до 4 клас + читателски дневник.

Лятната ваканция е близо, а с нея и препоръчителния списък с книги за лятната ваканция!  Четенето, независимо дали става дума за истории, книги, комикси или списания,предоставя множество ползи за детето. Важно е то да не приема четенето като някакво задължение а да се впуска в невероятния свят на книгите с голямо желание. Ето и някои от ползите на четенето.  - К нигите са инструменти, които позволяват на децата да „пътуват“ до други места, да се транспортират до други измерения, където могат да си представят чрез думи какво представляват главните герои или случки от книгата. -  Д етето научава нов думи, да използва правилно речта и дори да пише без правописни грешки. -С четенето се стимулира умението за памет, концентрация и разбиране. -К нигите помагат на децата да се поставят на мястото на другите, да опознаят чувствата и гледн ите точки на другите. -Книгата е в ерен приятел за цял живот: детето, което придобие навика да чете, ще има другар, в добри и лоши времена.  За да е забавно н