Ir al contenido principal

Шапка-Човешкият мозъкМозъкът е най-големият орган на централната нервна система и е част от контролния център на цялото тяло. Той е отговорен и за мисълта,паметта, емоциите, речта....Мозъкът е защитен от костите на черепа в предната и горната част на черепната кухина,където е заобиколен от церебрална течност.

Мозъчни полукълба: една от най-известните части на мозъка; дясно и ляво полукълбо на мозъка. Те са съставени от мозъчна кора, която е разделена на четири лоба;фронтален,париетален,тилен и темпорален или също наричан временен.


Мозъчни лобове:

Фронтален лоб, той се намира в предната част на мозъка и е отговорен за контролирането на личността,творчески и абстрактни мисли ,контролиране и доброволни движения на мускулите.Благодарение на него можем да извършваме няколко неща едновременно. Той е "контролния панел" на нашата личност и способността ни да общуваме. Лявото полукълбо на фронталния лоб контролира дясната част на тялото и обратното.


  • Париетален лоб, намира се в средната част на мозъка. Основните му функции са да получава усещания като студ и топлина и баланс на тялото. Друга от основните функции е да се получи и обработи сензорна информация от всички краища на тялото. Помагани да определим местоположението ни.

  • Тилен лоб, намира се в задната част на мозъка и отговаря за обработката на изображения, зрението и формирането на мисли.

  • Темпорален или временен лоб, намира се на височината на ушите,той отговаря за слуховото,езиковото,емоционалното възприятие, памет ,разпознаване на лица,емоционални отговори.


  • Двигателна кора, отговаря за планирането,контрола и изпълнение на доброволните двигателни функции.
  • Сензорна кора, нейната функция е да приема и обработва сетивни сигнали на тялото. Позволява ни да използваме петте си сетива.
  • Малкият мозък, тясно свързан с вестибуларния апарат и активно участва в поддържането на равновесието.

Всички идеи от този блог са тествани. Може да намерите шаблона за изработката на тази чудесна шапка-мозък с която децата ще научат и възприемат всичко с лекота.Comentarios

Entradas populares de este blog

Читателски дневник - място за читателски спомени!

 Краят на учебната година е близо, а с него започва лятното четене. За много ученици воденето на читателски дневник  е задължително. И много деца възприемат тази задача като тежък дълг. Но ако използвате изберем правилния дневник, тогава това ще бъде едно от любимите занимания на детето. Основната цел на дневника е да напомни на децата за прочетените книги, така детето винаги ще може да си спомни, сюжета, героите и впечатлението от прочетеното.  Освен това воденето на читателски дневник  има голям ефект върху развитието на детето , детето се учи да анализира и обмисля прочетеното.  Този дневник е чудесен помощник за всеки ученик и забавен начин децата да тренират своите умения за четене с разбиране и да изживяват отново и отново прочетените истории! Може да принтирате, да оцветите по избор и да се потопите във вълшебния свят на книгите!  Приятно четене! Свалете от тук!

Аз познавам часовника + шаблони!

 Познаването на часовника е много важно умение в живота на едно дете.Познаването на часовника кара децата да се чувстват по-големи и самостоятелни.  Преди да започнем с ученето на часовника и часа , е необходимо децата да имат някои определени знания за да може да разберат и осъзнаят какво точно ни показва часовника. - Детето трябва да може да брои до 60. -Трябва да разбере понятието време и как се измерва то. - Трябва да знае периодите, на които е разделено времето : дни,седмици, месеци,сезони... Всяко дете следва своя ритъм, но децата няма да са готови да научат да познават часовника преди 5 или 6 годишна възраст. 1.Основни понятия. Денят е разделен на 24 часа. Всеки час е разделен на 60 минути, а всяка минута на 60 секунди. 2.Часовника е инструмент, с който измерваме времето.Състои се от  циферблат , на който са наредени числата от 1 до 12, Малка стрелка,която показва часа. Голяма стрелка която показва минутите. 3.Когато стрелката за минутите е на числото 12 е точен час. 4.Когато ст

Книги за лятната ваканция от 1 до 4 клас + читателски дневник.

Лятната ваканция е близо, а с нея и препоръчителния списък с книги за лятната ваканция!  Четенето, независимо дали става дума за истории, книги, комикси или списания,предоставя множество ползи за детето. Важно е то да не приема четенето като някакво задължение а да се впуска в невероятния свят на книгите с голямо желание. Ето и някои от ползите на четенето.  - К нигите са инструменти, които позволяват на децата да „пътуват“ до други места, да се транспортират до други измерения, където могат да си представят чрез думи какво представляват главните герои или случки от книгата. -  Д етето научава нов думи, да използва правилно речта и дори да пише без правописни грешки. -С четенето се стимулира умението за памет, концентрация и разбиране. -К нигите помагат на децата да се поставят на мястото на другите, да опознаят чувствата и гледн ите точки на другите. -Книгата е в ерен приятел за цял живот: детето, което придобие навика да чете, ще има другар, в добри и лоши времена.  За да е забавно н