Ir al contenido principal

Шапка-Човешкият мозъкМозъкът е най-големият орган на централната нервна система и е част от контролния център на цялото тяло. Той е отговорен и за мисълта,паметта, емоциите, речта....Мозъкът е защитен от костите на черепа в предната и горната част на черепната кухина,където е заобиколен от церебрална течност.

Мозъчни полукълба: една от най-известните части на мозъка; дясно и ляво полукълбо на мозъка. Те са съставени от мозъчна кора, която е разделена на четири лоба;фронтален,париетален,тилен и темпорален или също наричан временен.


Мозъчни лобове:

Фронтален лоб, той се намира в предната част на мозъка и е отговорен за контролирането на личността,творчески и абстрактни мисли ,контролиране и доброволни движения на мускулите.Благодарение на него можем да извършваме няколко неща едновременно. Той е "контролния панел" на нашата личност и способността ни да общуваме. Лявото полукълбо на фронталния лоб контролира дясната част на тялото и обратното.


  • Париетален лоб, намира се в средната част на мозъка. Основните му функции са да получава усещания като студ и топлина и баланс на тялото. Друга от основните функции е да се получи и обработи сензорна информация от всички краища на тялото. Помагани да определим местоположението ни.

  • Тилен лоб, намира се в задната част на мозъка и отговаря за обработката на изображения, зрението и формирането на мисли.

  • Темпорален или временен лоб, намира се на височината на ушите,той отговаря за слуховото,езиковото,емоционалното възприятие, памет ,разпознаване на лица,емоционални отговори.


  • Двигателна кора, отговаря за планирането,контрола и изпълнение на доброволните двигателни функции.
  • Сензорна кора, нейната функция е да приема и обработва сетивни сигнали на тялото. Позволява ни да използваме петте си сетива.
  • Малкият мозък, тясно свързан с вестибуларния апарат и активно участва в поддържането на равновесието.

Всички идеи от този блог са тествани. Може да намерите шаблона за изработката на тази чудесна шапка-мозък с която децата ще научат и възприемат всичко с лекота.Comentarios

Entradas populares de este blog

21 ноември - Ден на християнското семейство.

  На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. В българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Денят на християнското семейство наближава. Можем да създадем персонализиранa семейнa картинa с помощта на този шаблон. С помощта на шаблона ,децата трябва да изрежат,оцветят и залепят в рамката всеки член от своето семейство. ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ!

Моето семейство

    Семейството  Щом ми стане страшно, щом ме заболи, или пък ужасно чувствам се, уви, майчица си имам нежна и добра, ласкаво ме милва с мека топлина. Имам и насреща рамо на баща, страх да не усещам и да се опра. Братче и сетриче- весело е с тях. Моят дом обичам, пълен с много смях. Здравото семейство, мощна е опора, в него се отглеждат най-добрите хора. Биляна Дар         Моето семейство   Как обичам да се гушна я при татко, я при мама. А когато съм послушна, те целуват ме и двама.   „Слънце“ ме нарича татко. Мама — „месечинка ясна“. Толкова е мило, сладко, че не бързам да порасна.   Птицата в гнездото свое пази рожби голокрили. Моят дом — гнездо и той е. Дава ми любов и сили.                                                                                                                                                                                   Ангелина Жекова Шаблоните може да намерите ТУК!

Коледни картички.

  Време е за коледни картички! Децата могат да направят сами тези картички за своите близки или приятелчета.    Необходими материали: - Шаблон. - Цветни моливи или флумастери. - Ножица. -Много настроение :) Весели празници на всички!